tisdag 29 mars 2011

Pinot Noir och fågel



Lördagen bjöd på trevligt sällskap i form av familjen B, Pinot Noir, ankbröst, Earth Hour och varm fruktsallad i nämnd ordning. Iofs hade vi även en kycklingballotine med citronmayo till förrätt men den fastnade tyvärr inte på bild. Jag tänkte att det kunde vara kul att testa olika PN mot varandra för att se om det var så stor skillnad mellan länderna och bjöd därför på 2008 Cuvée Margot, 2009 Wishbone och 2008 Irony. Till dessa åt vi som det ovan nämnda och testade kors och tvärs genom middagen. Resultatet blev att Nya Zeeland och Kalifornien var klara favoriter med sina mer fylliga och smakrika safter medan Frankrike var ganska tam i sammanhanget. CM och Wishbone skilde sig märkbart från Irony men även mot varandra. CM är väldigt lätt med mycket syra och omogna hallon och jordgubbar, Wishbone är inte fullt lika syrlig och är aningen fylligare medan Irony är fylligt, i sammanhanget, och smakar mer av söta jordgubbar, plommon och faktiskt choklad. Så kvällens vin(n)are blev Irony.

Kycklingballotine låter kanske fancy men är superlätt att göra, faktiskt. Man lägger ut en bit plastfolie på bänken och lägger på 10-15 färska salviablad på en yta som motsvarar 3 skivor Serranoskinka lagda bredvid varann med ca 1 cm överlapp. Lägg på skinkan och sen kycklingfilé som du skurit lite tunnare på "höjden", max 1 cm tjocka och gärna i så hela bitar som möjligt. Lägg ytterligare på några salviablad, salta och peppra, och rulla sen ihop så hårt som möjligt och vira sen in i aluminiumfolie. Stick in en termometer och koka till en innertemp på 70 grader, tag upp och lägg att svala fortfarande inslagen. Servera med en hemmagjord mayo på äggula, Dijonsenap, riven citronskal, rapsolja, finhackade sardeller, salt och peppar.


Skinnet på ankbrösten skars rutor och kryddades med salt och peppar, sen lade jag dom på kallt stekjärn och drog på fullt och lät fettet smälta ut lite och skinnet få lite förg. Efter en stund vändes dom och fick lite yta även på undersidan för att sedan gå i ugn på 120 grader till innertempen var ca 60 grader. Då togs dom ut och fick vila i folie medan jag hastigt fräste paprika, broccoli och sockerärtor och smaksatte med ljust muscovadosocker och balsamvinäger. Jag gjorde även såsen på stekskyn och lite rinnigt från grönsakerna och grädde. Innan jag skar upp ankbrösten stekte jag på dom igen på skinnsidan för att få dem lite knapriga.



Till dessert blev det varm fruktsallad med riven vit och mörk choklad och ett glas Noble Late Harvest från Nederburg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar