söndag 20 mars 2011

Kullalamm har äntligen öppnat!!

På lördagen öppnade Kullalamm för säsongen, och kvick som en vessla åkte jag dit för att få tag i det efterlängtade köttet. Köttet kommer från djur som studsat omkring på markerna pigga och glada, och blivit väl omhändertagna av Otto och Anna. Ett par som sprudlar av energi och tar emot i butiken hemma på gården på lördagar. Förutom förstklassigt lammkött säljer dom kryddor, säsongens grönsaker och diverse kökstillbehör, allt med en gedigen servicekänsla.

Premiären gav 2 rostbiffar och lite färs, samt en bok, Kött av Håkan Fällman, som jag länge tänkt köpa men som jag alltid tycks glömma bort. Nu plötsligt fanns den här och jag slog till.

Väl hemma kryddade jag rostbiffarna med rosmarin, grovsalt och några vrid svartpeppar, lät det ligga på bänken och rumstempereras innan jag brynte upp dom lätt runt om för att sedan låta dom gå klart i ugnen på ca 120 grader till en innertemperatur på 70 grader.


Under tiden rostades potatis, palsternacka, morötter, lök, broccoli, paprika och körsbärstomater i ugnen bredvid och allt spred en härlig doft i köket. Samtidigt stekte jag fetaknyten, alltså inte FETA KNYTEN :) utan stavar av fetaost inbakad i lammfärsen, smaksatt med oljan och kryddorna från inlagda soltorkade chilitomater från Ridderheims och formade till järpar. Det får bli matlåda i veckan tillsammans med stompad, rostad blomkål, riven parmesan och grädde.


När rostbiffarna nått önskad temperatur togs dom ut, lindades in i folie och fick vila 10 min innan dom skars upp. Under tiden gjordes en sås på resterna från ovan nämnda stekningar, vispgrädde och en sked av svärfars lingonsylt.


Till detta drack vi en 2007 Recolte Gevrey-Chambertain och fantasin svävade iväg till en sommarkväll vid Medelhavet sittandes i solnedgången vid vattnet avnjutandes en fantastisk måltid med frun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar