Efter att själv ha testat Belgiskt öl under flera år, tyckte jag att det var dags att sprida kännedomen om vilket enormt utbud som finns av denna fantastiska dryck. Inbjudan skickades ut och anmälningarna lät inte vänta på sig, intresset var större än väntat, kul tyckte jag och började planera tillställningen.
Min tanke var inte att prata humlesorter, jäststammar och sydsluttningar utan helt enkelt att presentera olika Belgare, lite olika tilltugg och helt enkelt bara sitta och prata om våra olika smakupplevelser. Det som är gott för den ena kanske inte passar lika bra hos den andra därför ville jag att vi skulle dela varandras upplevelser. Det visade sig vara ett lyckat koncept, åtminstone i denna samlingen.
Tilltugget bestod av ost, Edamer och Mimolette, korv i form av Rackabajsare från Heberleins, skurna i skivor och stekta samt Milanosalami, tunnbrödsrullar; en med Dijonsenap, varmrökt lax och dill och en med Portvinsmarinerad rostbiff, och Cantadou, örter och vitlök och ett gott surdegsbröd från Chateau Forêt.
Jag började med att bjuda på lite udda öl, Kriek och Gueuze, eftersom jag ville "chocka" med något som jag misstänkte att ingen av gästerna testa förut och som dom absolut inte förväntat sig. Därmed göra att förväntningarna/förhoppningarna på vad som skulle komma senare "öppnades" upp och togs bort. Om du förstår hur jag menar? :)
Flight 1.
I mitten 2 flaskor spontanjäst Gueuze 100% Lambik Bio från Cantillon: Till en början bara ett surt vin"wannabe" men som växte och blev ett ganska trevligt och intressant komplement till laxrullarna och även Edamern, tyckte vissa.
Till höger ytterligare en från Liefmans, en Goudenband, nästan lite av en blandning av de två första och den som mest liknade öl :) Syrlig och lite kolsyrad körsbärsdricka, är nog det som enklast beskriver den.
Flight 2.
Saison d´Erpe-Mere, som dessvärre gjort sitt och hade börjat jäsa igen och som byttes ut mot ett Bierre Nouvelle. Från Frankrike förvisso, men dock från Flandern som sträcker sig in i Begien och därmed kvalificerade sig att vara med här :) Och sist ett La Rulles Estivale som även det passade bra till Edamern.
Nu blev det lite paus i testandet och middagen skulle fixas till. Potatisgratängen hade stått i ugnen under flight 1 och 2 och nu skulle jag bara steka oss varsin entrecôte. Under tiden drack vi en Achel Blond, en ljus Trappist som teaser inför vad som komma skulle.
Flight 3.
Achel Bruin, Westmalle Tripel, La Trappe Isid'or och Chimey Bleu Grande Réserve 2008
Här serverades vad som i mitt tycke var kvällens höjdare, fylliga, knäckiga Trappistöl. Öl bryggt av munkar på på 6 speciella kloster i Belgien och som passar utmärkt till mat. Flight 3 tog vi därför tillsammans med entrecôten och potatisgratängen.
Tack vänner, som gjorde detta till en lyckad premiär!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar