lördag 18 september 2010

Plommonchutney

Nu när höststormarna tömt fruktträden på godsaker är det bara att passa på att använda dig det som kommit ner. En suveränt god och användbar grej som jag brukar göra såhär års är Plommonchutney. Ha den till ostbrickan, till en stekt entrecote eller bara som smaksättning i en sås eller gryta. Den distinkta smaken och tydliga syran gör att den bryter av och piggar upp lite fetare och tyngre rätter.

Här är ett recept som jag använder mig av och som jag garanterar blir gott, och dessutom blir en uppskattad present när man är bortbjuden :) Dessutom är det hållbart i åtminstone några år, vet jag av erfarenhet.


1½ kg plommon
1 dl vatten
saften från 2 citroner
1 kg socker
2-3 msk salt
½ kg lök, grovt hackad
(1 vitlök)
2 dl vitvinsvinäger
½ dl gula senapsfrön
1 tsk chilipulver

Cayennepeppar till avsmakning

Skölj plommonen och plocka av ev stjälkar och RÄKNA dom. Lägg i gryta, slå på vattnet och låt koka ca 30 min under lock.

Plocka upp kärnorna och lägg i resterande ingredienser och låt koka sakta en dryg timme, till konsistensen blivit lite ”krämigare”. Rör om då och då.
Smaka av med lite cayennepeppar.
Häll upp i väl rengjorde burkar och låt svalna upp och ner. Lagra minst 1 vecka i kylen innan användning.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar